Din când în când îmi vine-n gând că mă scufund și mă afund la infinit într-un neant fără sfârșit și urlu strig da nu m-aud Acum io-s în vertij și nu mă laud că mi-am pierdut dinții din gură Io am mușcat din adevăr cu ură nu am vrut masca de iluzii Mi-am dat la pix cu sete prin perfuzii am primit sânge nou Mi-am șlefuit ideile într-un vocabular lingou și-am ars-o arogant și egoist Un pueril imberb teribilist mi-a dat cu pumnu-n cap realitatea ca un pugilist Și când am început să cad toți m-au văzut dar nu m-au auzit nu mă aud de fel Și mă scufund în văzul lor într-un mine distrugător le spun cuvinte ca un puzzle alambicat înspre un viitor trecut de-atâtea ori prin văzul lor mă sinucid nemuritor

despre:

miercuri, 9 august 2017

In care se anunta o vizita (1)


Cand s-a trezit din somn simtea ca se sufoca. Sudoarea i se scurgea de pe frunte formand firicele pe langa nas si urechi. S-a sters cu dosul palmei si a pornit spre fantana. Soarele abia mijea la rasarit. A scos o galeata de apa, a luat cana de langa si a baut cu sete. Apoi si-a turnat galeata in cap. Cainele si pisicile au venit in fuga si au inceput sa lipaie din baltoaca formata la picioarele ei. 
 
- Nea, boala! Dar-ar dihonia-n voi de animale imputite, nu mai poate omu sa bea o cana de apa! 
 
Tanti Aglae nu era in apele ei. De cateva zile avea atacuri de panica. O sunase sor-sa de la Bucuresti ca ii trimite nepoata in vizita. Nu o vazuse de cand venisera aia la tara sa o boteze dupa traditie. Nu ca ar fi fost intimidata ea de o pustoaica de la Bucuresti, dar era prima data cand vorbea cu sor-sa dupa ani buni. Cati or fi trecut? Zece ca popa, deja copila are doispe ani. 

- Coana Aglae, hai la o cafea daca tot te-ai trezit. 
 
De dupa gard, Maria zambea satisfacuta cu ibricul in mana. 
 
- Hai ca vin, lua-o-ar dracu de cafea! Ai tigari?
- Nu am, vecina. A plecat al meu la oras si m-a lasat fara.
- Las' ca am io, lua-le-ar dracu si de tigari! 

Tanti Aglae intra la vecina. Cainele si pisicile incearca sa o urmeze, dar le alunga cu o piatra. 
 
- Da ce ai patit de esti asa nervoasa de la prima ora? intreaba vecina.
- N-am patit nimic, ce sa patesc? M-a lovit zapuseala asta ca zici c-a dat dracii-n el de soare, ne coace cum i-a copt Hitler pe evrei.
- Doamne fereste, Coana Aglae! Te aude Dumnezeu!
- Mai lasa-ma vecina si cu Dumnezeu asta al vostru. Io toata viata tre sa ii fac lui pe plac, da mie ce-mi iese? 

Maria se inchina. Tanti Aglae scoate un pachet de Pall Mall mentol si ii intinde o tigara. 
 
- Hai, pune o cafea si trage o tigara, lasa ca te-nchini la biserica destul.
- E pacat, Coana Aglae, mare pacat sa vorbesti asa.
- Vecina, io inca nu-s nebuna si m-am tot gandit. Ce rost are sa stau si sa ma spetesc o viata-ntreaga si la sfarsit tot patru scanduri si niste cuie iau cu mine in pamant. Crezi tu ca Dumnezeu are timp sa ne contorizeze noua greselile? Ca e ocupat saracu si el, atatea rele se intampla in lume si el trebuie sa le repare, cand mai are timp sa imi numere mie blasfemiile? Ca daca are timp sa imi numere mie cuvintele nu inseamna ca il doare in cur de relele alea mari? Si, daca il doare in cur de relele alea mari da mie imi scoate ochii pentru niste vorbe, nu inseamna ca e cam ipocrit el asa?
- Te-ai luat tu de la ceva, degeaba zici ca nu ai nimic. Vecina sufla fumul de tigara tacticos, apoi soarbe din cafea.
- M-am luat, normal ca m-am luat. Imi vine nepoata in vizita. N-am mai vorbit cu cutra aia de ma-sa de ani buni si acum ma suna. Imi zice soro, te rog sa ma ajuti. Da ce ma rogi pe mine, jigodie? Sunt io Dumnezeu sa ma rogi? Trimite copilul ca nu am nimic cu el, da nu ma ruga pe mine, fi-ti-ar gura aia spurcata a dracu si crapa-ti-ar ochii din cap sa-ti crape!
- Ai o nepoata? Nici nu stiam, Coana Aglae.
- Am. Si daca stiai cu ce schimba problema? Stii ce? Prea multe vrei tu sa stii. Ia intreaba-l pe suparaciosu ala de Dumnezeu al tau daca ai nevoie de informatii. Si daca tot il intrebi, intreaba-l si de ce imi trimite asta nepoata acum asa, pe nepusa masa. Si intreaba-l si de ce ne dogoreste soarele ala de parca vrea sa ne omoare si de ce popa fumeaza cot la cot cu mine si cand o sa mor sa stiu sa nu ma mai agit atat. Ia, mai ia o tigara ca plec ca m-ai enervat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu